Merhaba arkadaslar, blog nasıl öldürülür, insanlar nasıl sizi takip etmeyi bırakır öğrenmek ister misiniz? Formül basit önce bir blog yazarı olun, sonra düzenli içerik girin, sonra birden birakın. 🙂 Bu taktikleri başarı ile uygulayabilirseniz, yükselişe geçmiş olan blogunuzu katledebilirsiniz. Neyse madem kimse beni okumuyor o halde şikayet etmeyi bırakıp Mülakat deneyimi yazımla başbaşa bırakıyoruz sizleri.

Yazıma başlamadan önce daha önce başından geçen ilginç ve eğlenceli mülakat deneyimini de buraya bırakayım, okumak isterseniz buyrun . Ayrıca facebook sayfamı şu linki kullanarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. 

Mülakat Deneyimi
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bildiğiniz gibi uzun zamandır yurt dışında çalışıyorum, hayatımın büyük bir bölümünü Amerikan şirketleri ile çalışarak geçirdim. Amerika’da geçirdiğim süre içinde bir çok farklı firma ile fazlaca mülakat deneyimledim.

Türkiye’de ki orta ölçekli bir şirketin HR çalışanının katıldığı mülakat sayısı kadar mülakata katıldığımı düşünüyorum. Masanın iki tarafında da oturma şansım oldu, yani ahkam kesecek olmasam da bilgilerimi aktarabileceğimi düşünüyorum. Amerikan şirketleri ile yaşayacağınız mülakat deneyimi ile Türk şirketindeki mülakat deneyimi birbirinden çok farklı. Bana sorarsanız Türkiye’deki firmaların işe alacakları çalışına yaşattıkları mülakat deneyimi çağın çok gerisinde.

Amerikan Şirketleriyle Mülakat Deneyimi

Amerika’da mülakat aşaması genelde şu şekilde gerçekleşmekte. Şirketin recruiter’ı(yetenek avcısı) size ulaşır, şu şekilde bir pozisyonu doldurmak istiyoruz, ilgilenir misiniz der. İlgilendiğinizi belirtirseniz, be yetenek avcısı ne kadar maaş istediğinizi sorar, şirketin limitleri içindeyse, özgeçmişinizi Hiring Manager’a (işe alım müdürü) ileteceğini söyler. İşe alım müdürü adayla devam etmek istediğine dair onay verirse, görüşme ayarlanır. Şirket sizin görüşme için yapacağınız bütün masrafları üzerine alır. Gerekirse sizin için uçak bileti, otel ve kiralik araba ayarlanir. Bu görüşmeye teknik uzmanlar ve bir kaç yönetici ile işe alım müdürü katılır.

İlk önce kısa bir sohbet ortamı oluştururlar, sonrasında sizin özgeçmişinizi inceledikleri ancak birde sizden dinlemek istediklerini söylerler ( Amerika’da özgeçmişlerde kişisel bilgiye yer verilmez. Yaşınız, medeni durumunuz vs). Sonrasında size, geçmişte ve haliharızda çalıştığınız projelerle ilgili sorular sorarlar. Bu sorular sırasında önceki deneyimlerinizde karşılaştığınız problemler ve onlara nasıl çözümler ürettiğiniz üzeride dururlar. Sizin daha önce yüzleşmiş olduğunuz problem ile o anda başvurduğunuz şirkette yüzleşmiş veya yüzleşiyor olabilir.

Bu problemi onların çözmesine yardımcı olabilirsiniz yada sizin çözümünüzü kendi çözümleriyle karşılaştırabilirler ve şirket politikasına uyup uynadığınızı ölçmeye çalışabişirler veya mülakat deneyimi sırasında verdiğiniz yanıtlar şirketin bir probleminin çözümüne yardımcı olabilir. Daha sonrasında kendi aralarında sizin mülakatınızı değerlendirerek sizi işi alıp almama kararı verebilir yada sizi bir kez daha mülakata çağırabilirler. Eğer teknik olarak yeterliyseniz ve problemleri çözebildiyseniz sizden daha iyi çözüm sunan biri olmadığı sürece işe alınırsınız. Görüşme sayısı 4-5 i bulabilir. Şirket sizi işe almak isterse size bir teklif yapar. Genelde gürüşmelerin başında belirtiğiniz maaşın üstünde bir teklif yaparlar. Kabul ederseniz yeni iş sizindir.

Mülakat Deneyimi ve Sonuçları

Bu mülakat süresince herşey çok profesyonelce gerçekleşir. Mülakat zamanınız bellidir, sizden başka aday o saatte çağrılmaz. Mülakat yapacağınız kişilerin adı soyadı ve ünvanı önceden size bildirilir, mülakat saatinden 10 dakka önce, görüşeceğiniz şirkete gidersiniz. Güvenlik detaylarını tamamlarsınız ve size birşeyler ikram edilir. Sonrasında bir toplantı odasına alırnırsınız ve görüşme başlar, görüşme önceden belirtilen zamanda başlar ve belirtilen sürede sonuçlanır.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi ve bu tarz mülakalara hazırlık için şu vedeomu mutlaka izleyin.

Türk Şirketlerinin Farkı

Geçenlerde Türkiye’nin en büyük şirketlerinden birisinde mülakat deneyimi yaşadım ve başımdan geçenleri sizinle paylaşmak istiyorum.

İnsan kaynakları uzmanı olduğunu belirtten kişi beni mülakata davet etti. Ama ne pozisyondan ne de maaş bilgisinden bahsetmedi. Sorduğumda yüz yüze görüşürken öğrenirsiniz dedi. O sırada New York’ta çalışıyordum, ama bu şirket tahmin edebileceğiniz gibi beni Türkiye’de bir şehre davet etmekteydi. Fakat şirket sadece tek bir masrafı karşılamayı tahahüt ediyordu. Bu masrafta buluğunuz şehirden onların bununduğu şehre giden otobüs biletinin ücreti idi. O sırada Türkiye’de izin planlamiş olduğum için görüşme isteklerini masrafları karşılamamalarına rağmen kabul ettim. Belirtilen saatte belirtikleri mekana gittim, ama şirket böyle bir hazırlık yapmamıştı. Ayrıca kapıdaki güvenliğe bilgi verilmemişti. Bu da yetmezmiş gibi benimle birlikte 4 kişiyi daha bu görüşmeye çağırmişlardı.

İş Görüşmesine Girememek

Güvenlik elbette bizi içeri almadı. Çünkü ismini verdiğimiz insan kaynakları yetkilisi henüz işe gelmemişti ve telefonu cevap vermiyordu. Aradan 1 saat geçtikten sonra başka bir insan kaynakları yetkilisi gelip bizi içeri aldı. Özür dileyip dilemediğini hatırlamıyorum açıkçası. Görüşmeden önce böyle bir bilgilendirilme yapılmamasına rağmen, görüşme yerine bize sanırım 7-8 sayfalık bir sınav kağıdı verdi. İngilizce testini geçmemiz bekleniyordu ve bu şekilde bir davranış gayet dogaldı. 1 saat bekletilmenin üstüne, 2 saat İngilizce testi yapabilirlerdi çünkü o şirkete girmek isteyen binlerce kişi vardı. Teste basladık, testin ortasinda insan kaynakları gelip benle görüşmek için hazıir olduklarını söyledi. Bende testi henüz bitirmediğimi belirttim. Sorun değil, daha sonra bitirirseniz yanıtı ile karşılaştım ve testi öylece masanın masanın üstüne bırakıp çıktım, sanırım diğer arkadaşlara bir iyilik yapmak istediler çünkü diğerleri o ana kadar çok zorlanıyorlardı 🙂

İlginç Sorular

Mülakatta insan kaynakları görevlisi , bir yönetici ve bir teknik bilgi sahibi müdür seviyesinde çalışan vardı. Tanışma faslından sonra, insan kaynakları, evli olup olmadığımı sordu ve yanımı alınca neden bu zamana kadar evlenmedigim sorusu geldi ve ciddi ciddi bunun cevabını bekledi. Kaç yaşımda olduğumu, annemin ve babamın ne iş yaptıgını, hangi lisede ve orta okulda okuduğumu sordu. Annemin ve babamın yaptığı işle ve Türkiye’nin hangi bölgesinde yaşadığım ile çok ilgilendi bir ara ailemi işe alacak sandım. Sonrasında ne kadar maaş istediğimi sordu aynı HR yetkilisi, bende çalışacağım pozisyonu öğrenmek istedim , yanıt veremeyeceklerini söylediler…. Hayal edebiliyor musunuz? Yada belki size normal bana çok farklı geliyor fakat, ne için adam aradıklarını ve ne iş yaptıracaklarını bile söylemeden maaş beklentisi sormak… Ya da annemin ne iş yaptığı sormak veya neden evlenmediğimi sormak…

Maaş isteğinde ısrar etmeleri nedeniyle, artik belki temizliçki olarak calıştıracaksınız önce pozisyonu netleştirelim dedim, bilgi vermeyeye devam ettiler bende şu paraya( Türkiye şartları için gayet yüksek bir paraya) ne iş olsa yaparım ağabey dedim.

Bu ilginö mülakat sonra daha başka olaylar da oldu. Tatilde olduğum sürede bir çok kez tekrar bu başka şehre çağrıldım ve mülakatlar gerçekleşti ama aradan aylar geçtikten sonra maaş isteğimin çok yüksek olması nedeniyle pozisyona kabul edilmedim

Sizin başınızdan neler geçiyor? Yaşadıklarınız en ilginç mülakat deneyemi nasıldı ? Yorumlarda bizimle paylaşır mısınız?

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: