Şantiye Psikolojisi yazı dizisine devam edelim ama dünkü yazıyı okumayanlar yazıya şu linkten ulaşabilir, ayrıca facebook sayfamı şu linki kullanarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. 

Şantiye Psikolojisi
Şikago Hatırası

Şantiye hayatında özellikle gençken anlamakta zorlanacağınız bir sorun daha vardır aslında, özellikle bir kampta kalmak zorunda kaldığınız şantiyelerde bu sorunla yüzleşirsiniz. Bu da beslenme sorunudur maalesef. İnşaat şirketleri şantiyelerde beden gücü ile çalışan işçileri doyurmak zorundadırlar, ama besin değeri yüksek ve aynı zamanda sizi doyuracak sağlıklı ürünler şirket için çok büyük parasal maliyetler demektir. Bu nedenle şirketler şantiye yemekhaneleri için nispeten daha ucuz ürünlere yönelmek zorunda kalırlar. Oluşan kalori açığını kapatmak için yağ ve karbonitrata(ekmek,makarna,pilav) yönelirler. Bu bizim beslenme alışkanlıklarımıza gayet uygundur fakat bu şekilde beslenmek ileride yaşayacağımız sağlık sorunlarının temeli atılmasına yardımcı olur. Şantiye Psikolojisi sizin bu durumu fark etmenizi engeller.

Kamp Şartları ve Şantiye Psikolojisi

Kampta kaldığınız durumda odanızda bir mutfak olmaz. Odanızda buzdolabı olan durumlarda çok nadirdir. Şantiye şehre uzak olduğunda alışveriş yapacak da bir market veya alternatif olarak bir restaurant bulamazsınız. Sonuçta şantiye yemekhanesine mahkum olursunuz. Uzun yıllar süren bir projede, para kazanmak uğruna ömrünüzü geçirirken, bu sürede kazandığınız paraları ileride sağlığınız için harcamak durumunda kalabilirsiniz. Ama Şantiye Psikolojisi sizin bu paraları neden kazandığınızı sorgulamamanızı sağlar.

Birde üstüne endüstriyel bir tesis inşaatında çalışıyorsanız ve şantiye çevresinde bir veya daha fazla aktif endüstriyel tesisler de varsa hava kirliliği ile boğuşmak zorunda kalırsınız. Uzun yıllar böyle bir tesisin dibinde yaşamak sizin kansere yakalanma riskinizi katlayacaktır.

Bu yukarıda saydığım nedenlere rağmen halen bu mesleği tercih etmek ve ilerlemek isteyen lise öğrencilerine kariyerlerini bir şekilde gelişmiş ülkelerde devam ettirmelerini tavsiye edebirim.

Yukarıda linkini eklediğim yazımda belirttiğim gibi şantiyelerde karşılacağınız ve kesinlikle uzak durmanız gereken karakterlere gelelim.

1- Deliler – Şantiye Psikolojisi

Bunlar her işe konu hakkında deneyimleri olsun veya olmasın balıklama atlayan tiplerdir. Genelde nasıl tepkiler vereceklerini kestiremediğiniz için durduk yerde bağırıp çağırmaya başlamalarına şaşırmazsınız. Şirketler tarafında çok sevilirler. Bağırıp çağırdıkları için otoriter oldukları düşünülür. Ama bu kişiler eninde sonunda şirketin para veya ihtibar kaybetmesine neden olur ve işten atılırlar. Toksik ve gereksiz insanlardır herhangibir nedenden dolayı bir insanın diğerine piskolojik şiddet uygulamaya hakkı yoktur. Bu grup insanlarla karşılaşırsanız onlardan mümkün olduğunca uzak durun, onlar için çalışmak zorunda kalırsanız size bağırıp çağırarak kendilerini tatmin etmelerine asla izin vermeyin. İşinizi kaybetme pahasına derslerini mutlaka verin.

2- Sürekli Şikayet Edenler

Bunlar hiçbir zaman memnun olmazlar. Herşeyden şikayet etmenin bir yolunu bulabilirler. Gereksiz yere enerjinizi düşürürler. Bunlar için herşey komple teorisidir iyi birşey yapılsa bile arkasında kötü bir neden vardır. Bunlarla uzun süre beraber takılmak zorunda kalırsanız gerçekte hiç de kötü olmayan şirketiniz gözünüze çok kötü görünür, ve maalesef şirketinizin değerini ondan çok daha kötü bir şirkette çalışana kadar anlayamazsınız. Kısaca gereksiz yere mutsuz olursunuz.

3- Dedikoducular

Bunlar ya laf taşırlar ya kendileri dedikodu üretirler. Şantiyedeki en tehlikeli tiplerdir. Kovulmanıza bile neden olabilirler uzak durun.

4- Aşırı Tembeller

Bunları şu şekilde ayırt edersiniz. Genelde şantiye için çok önemli olduklarından, her işin onların sayesinde tamamlandığından , onlar olmasa bu işlerin asla bitmeyeğinden bahsederler. Genelde başkalarının bitirdiği işleri kendileri tamamlamıi gibi davranır ve bunları ballandıra ballandıra anlatırlar. Ama altınızda yada sizinle benzer bir mevkide çalışıyorsa bir işi yapmasını istediğinizde saatlerce o işin neden doğru olmadığını neden yapılamayacağını anlatır ama asla işi yapmaya çalışmazlar. Şu bahanelerle hep karşılaşırsınız ” sorumlu kişiye mail attım dönmedi”, ”evrak eksik”, ”proje hatalı”, ”şu evrak hatalı, düzeltilmesini bekliyorum”, ”çok yoğunum”, ”bitirmem gereken çok acil bir iş var”

5- Yalancılar

Bunlar yalan söylemekten zevk alan tiplerdir. En tehlikelileri genelde büyük şantiyelerde şirketin önemli bir yetkilisinin akrabası gibi davranım size üstünlük kurmaya çalışandır.

6- Piskolojik Sorunlu Olanlar

Bunlara genelde yurt dışındaki şantiyede rastlarsınız, herşeyden şüphelenirler, dünyanın kendi etraflarında döndüğünü zannederler. Görevleri olmayan ve kimsenin ihtiyaçlarına cevap vermeyen raporlar tablolar üretirler ve bunu önemli birşeylermiş gibi satmaya çalışırlar. Genelde sosyal medya hesapları olmaz. Geçmişlerini ve çoğu zaman Türk olduklarını saklarlar. Sizle çok iyi arkadaşmış gibi yapıp birden sizinle konuşamama başlayabilirler. Sizi görünce yollarını değiştirirler vs. Bunlara ne yapabilirsiniz bende bilmiyorum. Uzak durmaya çalışın.

Yazının devamını okumak iiçin tıklayın!

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: