DCMA 14 konrolü diye bişey uydurmuş zamanında birileri. Gelin bu yazıda bunu neden uydurduklarını irdeleyelim, yaptıkları işin size faydası olup olmayacağına bakalım. Ya aslında atla deve değil bu konu basit bir şekilde Primavera P6 de ki açıp loga baksanız çözersiniz aslında ama olsun gene de yazalım.

DCMA 14 Nokta Kontrolü Nedir?

2005 yılında ABD Savunma Sözleşmeleri Yönetim Ajansı (DCMA) tarafından geliştirilen bu kontrol listesi, proje iş programlarının kalitesini değerlendirmek için kullanılır. Başlangıçta savunma sanayi projeleri için tasarlanmış olsa da, zamanla inşaat sektörü de dahil olmak üzere birçok alanda standart bir protokol haline gelmiştir. Yani en azından uluslar arası inşaat piyayası için böyle olmuştur. Türkiye’nin çok yolu var elbette.

DCMA 14 Nokta Kontrolü

DCMA 14 Nokta Kontrolü – Anlat Bakalım Madde Madde Bize


1. Eksik Mantık (Missing Logic):

Tüm tamamlanmamış faaliyetlerin tanımlı öncülleri ve ardılları olmalıdır. DCMA, tamamlanmamış faaliyetlerin %5’inden fazlasının eksik öncül veya ardıl bağlantısına sahip olmamasını önerir. Yani şair diyor ki mümkün olduğunca koy Predecessor ve Successor. Tercihen yüzde beşi de geç sadece işin başlangıç ve bitiş aktivitelerini kabul et, gerisinde logic olsun.


2. Öncüller (Leads – Negatif Lag):

Negatif lag kullanımı önerilmez, çünkü bu durum iş programının mantığını bozabilir. İdeal olarak, iş programında negatif lag bulunmamalıdır. Bunu insanlar neden kullanır anlamıyor zaten. Kullamayın hocam Lead.


3. Gecikmeler (Lags – Pozitif Lag):

Pozitif lag kullanımı en aza indirilmelidir. DCMA, ilişkilerin %5’inden fazlasının pozitif lag içermemesini önerir. Buna da sahacılar bayılır, şunu okusalar kalpten giderler… Demek ki neymiş Lag önerilmiyormuş, çünkü demek ki logic kötü.


4. İlişki Türleri (Relationship Types):

Faaliyetler arasındaki ilişkilerin en az %90’ı “Bitişten Başlama” (Finish-to-Start) türünde olmalıdır. Al sahacıların nefret edeceği bir madde daha, penceremin perdesini havalandıran sahacı usul usul sahana dön beni bu planlamayı anlatma derdinden kurtar.


5. Zorunlu Kısıtlamalar (Hard Constraints):

Zorunlu başlangıç veya bitiş tarihleri gibi sert kısıtlamalar, iş programının esnekliğini azaltır. Bu tür kısıtlamalar, faaliyetlerin %5’inden fazlasında kullanılmamalıdır. Şimdi buna da bayılırlar, o iş o zaman başlayacak peki neden? Çünkü öyle…


6. Yüksek Toplam Bolluk (High Total Float):

Bolluklar iş programının doğruluğunu sorgulatır. Bu tür faaliyetler, toplam faaliyetlerin %5’ini aşmamalıdır. Bu DCMA’e gel Türkiye’de planlama da çalış bakalım demek lazım. Bakalım kaç gün dayanıyor.


7. Negatif Bolluk (Negative Float):

Negatif Bolluk, projenin geciktiğini gösterir. İdeal olarak, iş programında negatif bolluk olmamalıdır. Yaptığınız iş programında buraya kadar gelebildiyseniz sizi tebrik ediyorum.


8. Uzun Süreli Faaliyetler (High Duration Tasks):

44 günden uzun süreli faaliyetler, iş programının güncellenmesini zorlaştırır. Bu tür faaliyetler, toplam faaliyetlerin %5’ini geçmemelidir. 44’de seni ne durdurdu acaba? 300 gün süreli aktiviteler gördü bu gözler.


9. Geçersiz Tarihler (Invalid Dates):

Gelecekteki işler geçmişte planlanmamalı ve tamamlanmış işler gelecekte gösterilmemelidir. Geçersiz tarihlerden kaçınılmalıdır. Bunu herkes biliyor bence…


10. Kaynak Yükleme (Resources):

İş programındaki tüm faaliyetler, ilgili kaynaklar veya maliyetlerle ilişkilendirilmelidir. Bu Türkiye’yi bırak Amerika’da da pek becerelebilen birşey değil bence.

11. Kısıtlı Faaliyetler (Constrained Activities):

Kısıtlamalar, iş programının dinamik yapısını bozabilir. Bu nedenle, kısıtlı faaliyetlerin sayısı minimumda tutulmalıdır. Bunda da mecburen soft olan constrain’leri kabul ediyoruz ama hard kesinlikle eklenmemeli.


12. Dönen Mantık (Circular Logic):

Mantık döngüleri, iş programının analizini zorlaştırır. İş programında döngüsel mantık olmamalıdır. Bu zaten sizin analiz yapmanızı engeller.


13. Kaçırılan hedefler (Missed Tasks):

Geçmişte tamamlanması gereken ancak tamamlanmamış faaliyetler, projenin geciktiğini gösterir. Bu tür faaliyetler izlenmelidir.


14. Kritik Yol (Critical Path):

Kritik yolun doğru belirlenmesi, projenin başarılı bir şekilde yönetilmesi için esastır. Bu da genelde sözde kalıyor.

Sonuç:

DCMA 14 Nokta Kontrolü, proje iş programlarının kalitesini değerlendirmek için önemli bir araçtır. Bu kontrol listesi, iş programlarının en iyi uygulamalara uygunluğunu sağlar ve projenin başarı şansını artırır. Ancak, her projenin kendine özgü dinamikleri olduğundan, bu kontrol listesinin esnek bir şekilde uygulanması ve projenin özel gereksinimlerine göre uyarlanması önemlidir. Yani sadece bunlarla yetinmeyin. En iyi sonuç için başka kontrollerde ekleyin ve kontrollerinizi esnetmeyin. Umarım youtube kanalımı takip ediyorsunuz ayrıca instagram ve facebookta da takibiniz devam ediyordur, abone olursanız yazılarımı email olarak alırsınız hemen okuma fırsatınız olur benden söylemesi tabi, keyfiniz bilir…


Gezgin Şantiyeci sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Düşünceleriniz benim için önemli!

Gezgin Şantiyeci sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin