Şantiye Psikolojisi yazı dizisinin birinci bölümüne şu linki tıklayarak ikinci bölümüne ise şu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz, ayrıca facebook sayfamı şu linki kullanarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.
Sigara Çatışması
Bugünkü bölümde de bir okuyucunun isteği üzerine eksik kalmış karakterleri tamamlayalım ve bir sınıflandırma daha yapalım. Şantiye ortamında genelde şu çekişme hep vardır, sigara içenler ve sigara içmeyenler çekişmesi. Sigara içmiyenler sigara içenlerin günde 20 defa sigarta için ayrılan bölüme gitmesinden hep şikayetçidir. Bunu onların yüzlerine söylemeselerde kendi aralarında hep bu konudan dem vurur ve şikayet ederler. Önermeleri şu şekildedir genelde günde 20 defa sigara içen birisi sigara içme süresi ve özel bölüme gidip gelme süresi dahil bir sefer de 10 dakika harcarsa mesai saatlerinin 200 dakikasını çalışmadan geçirmektedir. Ama sigara içmeyen birisi günde 10 dakkika telefon konuşması yapsa bile bu genelde yöneticlerin gözüne batar.
Hatta öyle yöteciler vardır ki, insanların yarım saatten fazla yemek yemesine yada öğle saatleri dışında atıştırmalarına bile karışırlar ama kendileri belki de bu belirttiğim 200 dakikadan çok daha fazlasını sigara için ayrılan bölümde harcarlar. Sigara içenlere bu soruyu yöneltirseniz cevapları şu şekilde olur. ”Ama biz sigara içerken sadece iş konuşuyoruz” , bu sanırım %50 oranında doğru bir önermedir. Şantiyelerde büyük sorunlar genelde proje müdürü ile bir sigara molası konuşmasında çözülür. Birçok karar da burada alınır. Ama sırf bu yüzden sigara içmeyenler bu kararlardan haberdar olmaz ve dışlanmış hissederler. Ayrıca sigara içen topluluk sigara içmeyen topluluğa oranla proje müdürü veya şantiye şefi ile daha uzun sohbetler fırsatı yakalar ve bu sigar içenler için (maalesef) avantaja dönüşebilir.
Sigara ve Verimlilik İlişkisi – Şantiye Hayatı
Sigara ufak bir konu gibi görünse de verimliliği düşürmekte bir çok şirkete çok büyük finansal zararlar vermektedir. Türkiye’de halen bazı şantiyelerde işçiler çalışırken sigara içebilirler.
Bu normal birşeymiş gibi algılansada, dikkat dağılması ve yangın riski sebepleri ile iş kazalarını tetiklemekte. Hatta araştırmalara göre ”sigara içen birisi sigara içmeyen birisine oranla 2 kat daha fazla iş kazasına uğruyor.” Ayrıca sigara içen çalışanlar sigara içmeyenlere oranlar %30 daha fazla devamsızlık yapmaktalar. Bu ve benzeri değerlendirmeler nedeniyle özellike Amerika Birleşik Devletleri’nde bir çok şirket sigara içinleri işe almamayı tercih etmekte. Her ne kadar adaya sigara içip içmediğini sormak yasal olmasada Amerika 21 eyalet şirketlere sigara içmeyi yasaklamaya izin vermekte. Şu anda bu durum sadece sağlık sektöründe yaygın olsada çok yakında diğer sektörlerin de bu yasaklamaları takip edecelerini (daha fazla bilgi için tıklayın ) tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok. Amerika’nın 50 yıl önce aşağıya eklediğim reklamları yayınlarken şimdi böyle bir karar alması gerçekten ironik.
Sanırım konuyu çok uzaktım. Dünkü yazımda atladığım karakterlere bir sonraki yazımda devam ederiz. Sigara çatışması konusundaki düşüncelerinizi yorumlarda benimle paylaşırsanız sevinirim.
Sağlıkla kalın.
Pingback: Şantiye Hayatı - Gezgin Şantiyeci İlk Şantiye Hayatı Deneyimim