Amerika’da Betonarme Uygulamaları Türkiye’ye dekine benzerlikler ve farkılıklar gösteriyor. Prebarik sistemleri ve yerinde dökme sistemleri hepimiz biliyoruz. Bu detaylara çok girmeyerek bana ilk karşılaştığımda çok ilginç gelen bir çeşit uygulamadan bahsetmek istiyorum.

Yazıma geçmeden önce facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Ayrıca Amerika’da geçirdiğim günler ve Amerika hakkındakı yazılarım için tıklayın. Amerika’da ahşap kullanımı hakkında detayları okumak için tıklayın. Bloguma abone olursanız yeni yazılarımdan ilk siz haberdar olursunuz. 

Amerika’da Betonarme Uygulamaları – Prefabrik

Hepizin bildiği bu sistem Amerika’da da sıkça kullanılmakta. Kısaca tanımı binayı oluşturan taşıyıcı veya taşıyıcı olmayan elemanların fabrika ortamında üretilmesi ve bir koordinasyon planı dahilinde şantiyeye nakledilerek birleştirilmesidir.”

Yerinde Dökme Beton

Kısa tanımı önceden genelde ahşap malzeme kullanrak kalıbını ve inşaat çeliği kullanarak donatısını hazırladığımız genelde taşıyıcı yapı elemanın bir pompa ve mikser yardımı ile beton ile doldurulması işlemi. Türkiye’de en sık karşılaştığımız bu uygulama metodu Amerika’da da sık kullanımakta.

Tilt – Up

Amerika'da Betonarme Uygulamaları
Amerika’da Betonarme Uygulamaları – Tilt Up

Size Amerika’da Betonarme Uygulamaları yazısını yazmamın asıl amacı bu ilginç sistem. Amerika’da yüksek işçilik maliyetleri büyük kalıplar hazırlayarak beton dökme sistemlerini kullanışsız hale getirmekte. Bu sistemi kullanarak çok kısa sürelerde ve çok daha kaliteli şekilde ve ucuz olarak yapı elemanlarını oluşturmak olası. Ben bu sistemin deprem sırasında bir bütün olarak davranacağından şüphe etsemde, bu sistemin deprem bölgesi Kaliforniya’da bile yoğun olarak kullanıldığını görmek mümkün.

Bu ilginç uygulamada kısaca, önce binanın ilk beton döşemesi döküldükten sonra, diğer yapı elemanları bu döşemenin üstünde dökülmekte kalıp işlemi azatlamak için dökülmüş beton döşemenin bir yüzü kalıp gibi kullanılmata. Beton döküldükten ve dayanım kazandıktan sonra vinç yardımıyla montajı yapılmakta. Montaj birleşimleri için filizler ve beton yada kaynaklı birleşimler kullanılmakta.

Bu sistem prefabrik sistem ile yerinde dökmenin bir karışımı şeklinde ilerliyor, bu sistem sayesinde imalat hız kazanırken hem marangoz ücretlerinde indirim sağlanıyor, hemde donatılar hazır geldiği için demirci ücretlerinde kar sağlanıyor. Amerika’da Betonarme Uygulamaları sırasında çok sık karşılacağınız bu sistem hem kalifiye eleman gereksinimin azaltması hemde imalat sürelerini kısaltması açısından çok avantajlı.

Tilt-Up Bina Uygulaması Videosu

Amerikalılar bu sitem için Avusturya doğumlu bir mimara teşekkür etmek zorundalar. Rudolph Schindler , Kings Road House yapısını yapmayı düşünmeseydi veya ilk inşaat izni başvurusu sırasında red edildiği için bu isteğinden vaz geçseydi böyle bir sistem belki de hiç varolmayacaktı.

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: