Cumartesi günü için son zamanlarda yazdığım yazıların biraz dışına çıkarak size biraz olsun Amerika’da çalışmak hakkında bilgiler vermek istedim. Son zamanlarda bu konuda çok fazla soru gelmeye başladığını fark ettim. Sanırım beyin göçü konusunda aynı fikirdesiniz ama bu konuda kafanız biraz karışık.

Yazıma geçmeden önce instagram hesabımdan beni takip etmeyi, facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Ayrıca bloguma abone olursanız yeni yazılarımdan ilk siz haberdar olursunuz. Kazakistan’da başımdan geçenlerle ilgileniyorsanız şu başlık tam size göre.

Amerika’da Çalışmak -Diplomam Geçerli mi?

Sizin çalışma izniniz olduğun var sayarak konuya devam ediyorum. En çok gelen soruya bir kez de bu blogda cevap verelim. Eğer Türkiye üniversitelerinden mezunsanız ve mühendislik diplomasına sahipseniz diplomanız ile Amerika’da çalışabilirsiniz. Okulunuzun herhangi bir akreditasyon kuruluşundan akredite olması gerekmiyor. Çalışabilirsiniz fakat her işi yapamazsınız. Bazı işler PE unvanı gerektirebilir (PE: Professional Engineer).

PE Olmak Şart mı? Nasıl Olunur?

Eğer dizayn yapmak ve altına imza atmak istiyorsanız PE unvanına sahip olmanız gerekiyor ama sahada saha mühendisi olarak ya da teknik ofiste çalışmak için PE olmanız gerekmiyor. Yabancı bir ülkeden mezun olmuş bir mühendis olarak PE olmak isterseniz yapmanız gerekler şu şekilde. Önce National Society of Professional Engineers (NSPE) kuruluşuna PE olabileceğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Bu sırada eğer okulunuzun ABET denkliği var ise işiniz biraz daha kolay ama yoksa halen PE olabilirsiniz. Bu durumda okulunuzun aldığınız derslerin içeriğini ve diplomanızın bu okuldan olduğunu kabul eden yazıyı NSPE’ye mühürlenmiş bir zarf ile göndermesi gerekiyor. Bu işlemden sonra NSPE Yönetim Kurulu PE olup olamayacağınıza karar veriyor. Türkler açısından alınan derslerin içeriklerine bakarak hiçbir mühendisin bu konuda zorlanacağını sanmıyorum. Sonrasında 3 aşamalı bir serüven başlıyor.

  • Fundamentals of Engineering (FE)  sınavını geçmek.
  • 4 yıl süresince bir PE’nin yönetimi altında deneyim kazanmak.
  • Principles and Practice of Engineering (PE) sınavını geçmek.

Bu aşamalardan sonra PE olmaya hak kazanıyorsunuz ve her yıl çeşitli eğitimler ile gerekli puanı toplayarak PE kalmaya devam ediyorsunuz. Unutmayın bu aldığınız unvan sadece Amerika’da bulunduğunuz eyalette geçerli.

Amerika’da Çalışmak – İş Bulmak

Amerika’da çalışmak için önce iş bulmanız gerekiyor, CV’nizi Amerika formatına göre hazırlamayı unutmayın. Bunu tamamladıktan sonra “networking” devreye giriyor. Eğer Amerika’da bir yüksek lisans programına kaydolduysanız okullarınızın meslek fuarları olacaktır, bunları kaçırmayın. Bu fuarlara katılın, mümkün olduğunca firma yetkilisi ile konuşun ve yanınızda getirdiğiniz CV’lerinizi bolca dağıtın.

Böyle bir şansınız yok ise şu sitelere bir göz atın:

Mülakatlar

Mülakata çağrıldığınızda sizi çağıran şirketi araştırın, şirketin web sayfasına bir göz atın, yaptığı projeleri inceleyin, sizinle mülakat yapacak insanları Google’dan araştırın, bir fikriniz olsun konuşacağınız kişiler hakkında ama bunu “stalk” durumuna çevirmeyin.

Amerika’daki şirketlerin tamamının çalışma kültürünü Google yardımı ile öğrenebilirsiniz. Şirket kültürüne uygun davranın, rahat kıyafetlerle çalışmayı tercih eden bir firmaya takım elbiseyle gitmeyin mesela

Gideceğiniz ofisi önceden araştırın. Son dakikada adresini bulmaya çalışmayın veya arabanızla gidip park yeri bulamayınca arabanızın anahtarını resepsiyoniste vermeye çalışmayın (Yapanlar oldu hoş olmuyor). Ofisin yerini öğrenin, bulmakta zorlandım geç kaldım gibi bahaneler üretmeyin. Tercihen ofise mülakattan 10 dakika önce gelin (Ne erken ne de geç)

El sıkışma sırasında insanların gözlerinin içine bakın, kendinize güvenin, insanların sorularını dinleyin ve sözlerini kesmeyin. STAR tekniği videomu izleyin ve bu tekniği kullanın.

Genelde 3-4 adet mülakata girersiniz ve size hem kendiniz hem de teknik yeterlilikleriniz hakkında sorular sorulur. Eğer bu mülakatlarda başarılı olursanız size şirket daha sonra e-mail ile iş teklifi iletir.

Amerika’da Çalışmak – Teklif

İş teklifinde yıllık bürüt maaş bilgisi, varsa emeklilik olanakları (401K), şirketin verdiği yıllık izinler ve kabul ettiği resmi tatiller, varsa sağlık sigortası detayları ve pozisyonuz belirtilir. Sonrasında sizden genelde 5 gün içinde dönüş yapmanız beklenir. Eğer iş teklifini kabul ederseniz sabıka kaydı, referansların kontrolü, alkol ve uyuşturucu testi istenmesi gibi işlemler başlar.

Devam edecek!

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: