Türkiye’nin en çok sevdiği yapı malzemesi betonarme. Biz inşaat mühendislerinin de okuluna bağlı olmakla birlikte korkulu rüyası bir ders adı bu. Bu konuda uzmanlığı bulunmayan bir insan beton malzemesinin yüzyıllardır yapı malzemesi olarak kullanıldığını düşünebilir ama bu durum gerçeten biraz uzak.

Yazıma geçmeden önce facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Ayrıca ahşap yapı malzemesinin Amerika’daki kullanımı ile ilgili yazım için tıklayın. Bloguma abone olursanız yeni yazılarımdan ilk siz haberdar olursunuz. 

Betonarme
Betonarme – Photo by Rodolfo Quirós from Pexels

Bilinen ilk Betonarme Yapı

Roma’lıların Hz.İsa’nın doğumundan önce Vezüv yanardağından gelen külleri oda sıcaklığında kalsiyum hidroksit ile karıştırırak tarihen bilenen il çimontosunu keşfetmeleri ve bu buldukları mazelemeye pozzolona adı vererek beton malzemeden binalar yapmalarına rağmen, bu zanaat karanlık çağ süresince ( 5. yüzyıldan – 15. yüzyıl) kayboldu.

Gaius Julius Caesar Octavianus döneminin altın çağlarında yaşayan Marcus Vitruvius Pollio, Vitruvius (Romalı Mimar / Mühendis), De architectura.(Mimarlık Üzerine On Kitap ) isimli Leonardo da Vinci tarafından çizilen Vitruvius Adamı eskizine ilham veren ve eserinde kireç harcı hazırlamanması için uygun agrega türlerini sınıflandırmıştı ama dünya bu zaanatı tekrar kullanabilmek için Poggio Bracciolini ‘ nin Vitruvius’u yeniden keşfetmesini beklemek zorunda kaldı.

Genelde ilk betonarme pratik kullanım kredisi bir Fransız Bahçıvan olan Joseph Monier’e verilir. 1867 yılının saksıları çok dayanıksızdı ve bu bahçıvanımızı tatmin etmiyordu. Kahramanımız önce betondan saksı yapmayı denese de bunlarında yeterince dayanıklı olmadığını gördü ve beton içine çelik bir hasır ekleme fikrine kapıldı. Bu fikir ona 16 Temmuz 1867 yılında ilk bilinen betonarme patentini getirdi. Saksı ile başlayan yolcuğun sonunda Chazelet Kalesinde ilk betonarme köprüyü 1875 yılında tasarladı. Görünüşe göre malzemenin yapısı ve davranışları ile ilgili bir bilgi sahibi olmasada hiç bir hesaplamaya gerek duymaksınız ilk betonarme köprünün mühendisi ve mimarı olmayı başardı.

İşlenmesi kolay olan bu mazeme yeterince dayanıklılıkta gösterince yüzyıllar içinde inşaat piyasasının vaz geçilmezi haline geldi. Bizim ülkemizde bu derece popüler olan bu malzeme Amerikan inşaat piyasasında özellikle de kullanım amacı konut olan binalarda yeterince ilgi görmedi.

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: