2020 yılı hayatımza girene kadar herkesin hayaliydi evden çalışmak. Bir çoğumuz, evden çalışma hayalini kurmuş bunu başaranları kıskanmış ve yapabildiği kadar çok iş başvurusu yapmıştır. Bu durum 2019 sonunda ortaya çıkan bir virüs ile hepimizin gündemine girdi. Ülkesine göre değişmekle birlikte 2020 yılınını farklı aylarını evimizde geçirmek zorunda kaldık.

Yazıma geçmeden önce instagram hesabımdan beni takip etmeyi, facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Ayrıca bloguma abone olursanız yeni yazılarımdan ilk siz haberdar olursunuz. Kazakistan’da başımdan geçenlerle ilgileniyorsanız şu başlık tam size göre.

Evden çalışmak eylemi bir çok iş alanında mümkün gibi gözükse de inşaat alanında düşünülmesi bile saçma. Evinizde bir hastane, otoyol yada havaalanı inşaa edebilir misiniz? Yanıt vermeye çalışmanın bile saçma olduğu bu soruyla Mayıs 2020’de şirketçe yüzleştik. 28 gün karantinada kalmak zoruna kaldık ama inşaat işi devam etti. Dünyanın bir türlü uyanamadığı bir kabusu yaşadık, bu kabus şantiye ortamında daha da boğucu oldu.

Evden Çalışmak – İnşaat Sektöründe Mümkün Mü?

Uluslar arası şantiyelerde bir çok milletten uzman bir projeyi gerçekleştirmek üzere bir araya gelir, ama bu durum hiç bir uzman için gerçek hayatmış gibi algılanmaz. Projedeki her insan evinde geçirdiği anı gerçek hayat olarak görür. Projenin bulunduğu şehir sadece işin yapılmak zorunda olduğu ve bu sırada vakit geçirilecek bir unsurdur. Özellikle şehir medeniyetten uzak küçük bir yerse veya personel bir kampta yaşıyorsa genelde personele çok fazla boş zaman verilmemeye çalışılır. Bunun da iki nedeni vardır birincisi işi biran önce tamamlayıp oradan uzaklaşmak diğeri ise gereğinden fazla boş zamanı olan personelin yapacak bişey bulamamak ve ailesinden uzakta olmaktan dolayı bunalıp projeyi terk etmek istememesidir.

Böyle bir ortamda covid19 kabusunun baskısıyla önce sınırlar kapandı, 3 ayda bir 15 gün gerçek hayatlarını yaşayıp geri kalan zamanlarını projenin şehrinde geçirmek zorunda kalan personel çok zaman geçmeden eve kapatılmak zorunda kaldı. Bir senedir izne gidemeyen, çocuğu olunca orada olamayan, aile büyüğünü kaybedince cenazeye gidemeyen bir grup insanla çalışmaya devam ederken ve tam herşey düzene giriyor derken evden çalışma zorunluluğu tekrar ortaya çıktı.

Ulu Önder Mustafa Kemal’i kaybettiğim 10 Kasım sabahı yeniden karantinaya alınmış olduk. Sanırım 10 Kasım iyi haber nedir bilmiyor. Bugün sizlerle Atatürk’ün inşaat mühendisliğine katkılarını paylaşmayı planlıyordum ama karatina haberi yazıyı bu şekle çevirdi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle ve hasretle anıyorum. Bu yazıyı J.F. Kenedy nin sözleriyle bitirelim.

    Ataturk, with his historic achievements, was one of the greatest leaders of this century (20th). He was a towering figure of human ideals. His extraordinary leadership and his military genius accomplished so much for his country; first in battlefields, and then in building his nation, materially and in spirit.  He created a modern and sovereign state from the ashes of a defeated empire.  He was a great peace-maker, an ultimate reformer and a torch-bearer of freedom. He won not only the heart of his nation but the hearts of the oppressed nations as well. We all miss him.

John F. Kennedy, President of the United States             

1 Comment

  1. Pingback: Karantina (biter!) hiç biter mi? - Gezgin Şantiyeci - Her güzel şey bitermiş.

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: