Hissedilen hava sıcaklığı nedir? Hissedilen hava sıcaklığı termometrenin ölçtüğü fiziksel hava sıcaklığından farklı olarak, insan vücudunun hissettiği, algıladığı sıcaklıktır. Bu sıcaklık iklimsel çevre, giysilerin ısı direnci, vücut yapısı ve kişisel durumdan olduğu kadar, termometre sıcaklığı, nispi nem, rüzgâr ve radyasyon gibi dört meteorolojik faktörden etkilendiği için sübjektif bir kavramdır. Dolayısıyla sıcaklığı algılama ve hissetme kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Özellikle kış aylarında hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü durumlarda kuvvetli rüzgâr ile birlikte hissedilen sıcaklık, ölçülen sıcaklıktan daha düşük olur. Bu durum hava sıcaklığının olduğundan daha soğuk hissedilmesine yol açar. Bu sıcaklığa “üşütme sıcaklığı” da denir. Evet de -44 C dereceye tam olarak ne denmektedir?

Yazıma geçmeden önce instagram hesabımdan beni takip etmeyi, facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Ayrıca bloguma abone olursanız yeni yazılarımdan ilk siz haberdar olursunuz. Kazakistan’da başımdan geçenlerle ilgileniyorsanız şu başlık tam size göre.

2020 yılını bir kış tatili ile tamamladık. Bu tatil sırasında yeni yılı Moskova’da geçirdim ve Moskova görüntülerini  instagram hesabımda sizlerle paylaştım. Bir haftalık Moskova tatilinden sonra İzmir’e gittim ve Türkiye’deki sokağa çıkma kısıtlamaları ile yüzleştim. Takipçilerden bir buluşma düzenlemem konusunda birçok istek aldım ama pandeminin ortasında, sadece sahilde oturup sosyal mesafe ve maske ile muhabbet edebileceğimiz bir buluşma düzenlemek pek mantıklı gelmedi. Ancak bu isteği pandemi sonrası Türkiye’ye gelişimde gerçekleştireceğim.

Hisedilen Hava Sıcaklığı +20C’den -44C’e

Hisedilen Hava Sıcaklığı

Bu tatil nedeniyle blog yazılarına da bir süre ara vermiş olduk. Aslında bu araya bir süre daha devam etmeyi planlıyordum ancak bugün sabah işe gelmeden önce “hissedilen hava sıcaklığı” değerini kontrol etmek için telefonumdaki uygulamaya baktığımda -44 C derece gibi değer gördüm. -44 C derece ilginç geldi ve sizlerle Instagram hesabımda paylaştım. Ama sıcak evimde işe gitmek için hazırlanırken -44 C derecenin ne kadar soğuk olabileceğini hayal etmedim. -30 C derece ile -44 C derece arasındaki fark tahmin edebileceğimden çok daha fazlaymış. -44 C derecede dışarıda 10 dakika yürümek için atlet,  termal içlik, yün pantolon, kazak, yelek,30 C dereceye dayandığını iddia eden mont, atkı, bere ve eldiven birlikteliği bile soğuğu iliklerinizde hissetmenize engel olamıyormuş.

10 dakikalık yürüyüş sırasında İzmir’in +20 C derece havası ve güzel ülkem aklımdan pek çıkmadı. Ancak ben bu soğukluğa bugün içinde bir aksilik olmazsa sadece 10 – 30 dakika kadar katlanacağım. Ama Türkiye’den gelen birçok mühendis ve işçi benle aynı coğrafyada ve aynı soğuklukta 10 – 12 saat sahada çalışarak işini yapmak zorunda kalacak. Burayı okumakta olan ve Sibirya’da şantiye hayatını değerlendiren genç arkadaşlara bir fikir vermek amacıyla bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim..

2020 hepimiz için kötü bir yıl oldu, 2021’in iyi bir yıl olması dileğiyle.

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: