Belki duymuşsunuzdur Bilim Kahramanları Derneği’ni, İstanbul merkezli bir oluşum. 16 yaş üzeri herkesin farklı görevlerde gönüllü olarak dahil olabileceği ve ilgi alanınız doğrultusunda size çok keyifli anılar yaşatabilecek projeler gerçekleştiriyor bu dernek. Projelerden biri olan “Bilim Kahramanları Buluşuyor” un amacı, çocukların ve gençlerin dünyayı etkilemekte olan küresel problemler üzerine düşünmesi, aralarından seçtikleri problem üzerine çözüm üretmesi ve bunları başkalarıyla paylaşması. Dünya genelinde “FIRST Lego League” kapsamında aynı tarihlerde yapılan etkinlikler Türkiye’de bazı şehirlerde Bilim Kahramanları Derneği tarafından her yıl eş zamanlı gerçekleştiriliyor. Bu giriş doğrultusunda öncelikle, “Bilim Kahramanları Buluşuyor” projesi ile tanışmamdan bahsetmek isterim.

Yazıma geçmeden önce gezgin şantiyecinin instagram hesabını takip etmeyi, facebook sayfasını şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalına abone olmayı unutmayın. Ayrıca bu bloga abone olursanız yeni yazılardan ilk siz haberdar olursunuz. “Buket de kim?” diyorsanız ilk yazımı okuyarak hakkımda kısaca bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bilim Kahramanları Derneği ve projelerinden 2018 yılı sonunda bir arkadaşım aracılığıyla haberim oldu. 2018-2019 sezonu orta okul ve lise düzeyindeki etkinliklerine İzmir’de izleyici olarak katıldım. Sonrasında ilk defa bir dernekte gönüllü olarak yer alma isteğim oldu. Gözlemlerimi şöyle açıklayabilirim: İzmir Fuar’ındaki bir holün kapısından giriyorsunuz. Devasa bir alanda cıvıl cıvıl, renkli ve hareketli bir atmosfer. Alana yaklaştıkça ilginizi stantlar çekiyor. Etkinliğe katılan her okuldan takımların o yılki temaya dair proje önerileri sıra sıra karşınıza çıkıyor. Onlarla ilgilendiğinizi fark ettiklerinde takımın sözcüsü heyecanlı bir şekilde size hangi problemi neden seçtiklerini ve ona yönelik çözüm önerilerini anlatmaya başlıyor. Kimya, fizik, biyoloji, matematik ve hatta bazen istatistik temeline oturttuğu projelerini sunuyor.

Üşenmeden tüm stantları gezip, her takımın projesini dinledim. Bir de projelerine özgü magnet, kitap ayracı, rozet gibi objeler tasarlıyorlar ve onları hediye ediyorlar projelerini dinleyenlere. Gözlerindeki ışıltı ve gururlu halleriyse inanılmaz…

lego

Lego Turnuvası

Stantların arkasında bir saha kurulmuş durumda. Bu alanda da lego turnuvası düzenleniyor. Yukarıda bahsettiğim proje takımlarındaki bazı öğrenciler öğretmenleri ile birlikte tasarladıkları ve EV3 denen kitle programladıkları legodan robotlar ile temaya uygun lego setiyle düzenlenen sahada hedeflenen görevleri en fazla puan alacak şekilde, doğru ve kurallara uygun olarak ve zamanında gerçekleştirmeye çalışıyor. Örneğin robotu bir köprünün üzerine çıkarıp köşelerdeki iki adet bayrağı havaya kaldırmak ya da bir ağacın dalları üzerine robotun taşıdığı bir ya da daha fazla bloğu yerleştirmek gibi.  Turnuvanın hakemleri de bu görevlerin gerçekleşme düzeylerinin önceden belirlenmiş kurallara göre puanlandırılmasını sağlıyor. Sonrasında takımlar, stantlarda sundukları projelerinin jüri üyeleri tarafından farklı kategorilerde (yaratıcılık, özgünlük gibi) değerlendirimeleri ve lego turnuvasında aldıkları puanlar ile bir sıralamaya giriyor. Coşkulu bir ödül töreniyle de kapanış yapılıyor. Bu projenin bir de anlamlı sloganı var: “umut bilimde”.

O an bulunduğum yerden bakınca çocuklar ve gençler adına daha fazla umutlu olduğum bir günü henüz yaşamamıştım. Temelde bilim vardı ve sonrasında bir araştırma önerisi, bir de yarış hissine fazla kapılmadan, eğlenme amaçlı legolarla yapılan bir turnuva. 2018-2019 sezonunu siz de merak ederseniz aşağıdaki video oldukça detaylı ve keyifli.

Gelecek Sezon – City Shaper: Şehri Şekillendir

Gözlemlerim sonrasında dedim ki, ben gönüllü olurum. Hatta gönüllü hakem olmalıyım. Turnuvanın başhakemi ile bana bu oluşumdan haberdar olmamı sağlayan arkadaşım aracılığıyla tanıştım ve bir sonraki sezonda görüşmek üzere bu harika ortamdan ayrıldım. Ara ara heyecanla beklediğimi hatırladığım Bilim Kahramanları Buluşuyor 2019-2020 sezonu sonunda geldi. Ekim 2019’da ilk hakem eğitim toplantısına katıldım. Teorik bilgilendirilmeler sonrası yeni sezon temasını canlı canlı görebilmemiz için genişçe bir masa üzerinde gerekli hazırlıkları yaptık. Son durumda masada legolardan oluşan bir tema vardı, adı da “City Shaper: Şehri Şekillendir”. Bir önceki sezondan izlenimlerim doğrultusunda kafamda az çok bir şeyler şekilleniyordu ama 4-16 yaş arası bireylerin bu tema üzerine neler üretebileceklerini hayal bile edemiyordum.

2019-2020 City Shaper sezonu etkinlikleri bölgesel olarak 2020 Ocak ve Şubat aylarında yüz yüze geçekleştikten sonra ulusal ve global düzeydeki etkinlikler pandemi nedeniyle ertelendi ancak sanal olarak geçtiğimiz hafta sonu tamamlandılar. Gönüllü hakem olarak yer aldığım İzmir turnuvalarına hazırlık, turnuva anında yaşanılanlar ve sanal turnuva deneyimine dair anılarımı da bir başka yazıda sizinle paylaşmayı dilerim.

1 Comment

  1. Pingback: Şehri Şekillendir Teması ve Lego Turnuvası Hakemliği - Gezgin Şantiyeci

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: