Aslında bugün çok daha farklı bir yazı yazmıştım, malum ülkemizdeki ekonomik gerçekler ve dolar şoku yeterince canımı sıkıyor ama sonuçta bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin 97. yılını kutluyoruz, sizinde canınızı sıkmamak ve beyninizi ekonomiden uzaklarda tutmak adına o yazımı sildim ve size Cumhuriyet Bayramımız hakkında birşeyler anlatmaya karar verdim.

Cumhuriyet Bayramımız

Yazıma geçmeden önce instagram hesabımdan beni takip etmeyi, facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Ayrıca bloguma abone olursanız yeni yazılarımdan ilk siz haberdar olursunuz. Bugün ki konumuz hikayemden farklı bir yönde ilerliyor ama siz Kazakistan’da başımından geçenlerle ilgileniyorsanız sizi bu yazıya alalım.

29 Ekim 1923 de Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü tarafından meclise Cumhuriyetin ilanı içeren değişiklik tarası sunuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisinin Teşkilat-ı Esasiye Kanunu’nda yapılan değişikliklerin kabulü ile Cumhuriyet ilan edilmiş oldu ve bu ilan 101 pare top atışıyla duyduldu. Cumhuriyet ilan edilmiş olsa da henüz Cumhuriyet Bayramımız kanunlaşmamıştı. 29 Ekim gecesi ve 30 Ekim günü halk tarafından organize edilen kutlamalar sayesinde cumhuriyetin ilanı bayram havasında geçti.

İlk Cumhuriyet Bayramımız.

Tarihler 26 Ekim 1924’ü gösterdiğinde bir kararname yayınlandı ve Cumhuriyetin ilanı 101 pare top atılarak ve planlanacak özel bir programla kutlanmasına karar verildi. Bu henüz resmi olarak bayram ilan edilmemiş olsa bile ilk Cumhuriyet Bayramımız olarak değerlendirilebilir. Bu bayramın resmi bir bayram olarak kanuna girmesi ise ancak 1925 yılında olabilmiştir. 1935 yılındaki Hükümet Milli bayramlarda bir düzenleme yayınladı ve Meşrütiyetin ilanı adına kutlanan Hüriyet Bayramı ve saltanatın kaldırılması adına kutlanan Hakimiyet Bayramı milli bayramlar arasından kaldırıldı ve Cumhuriyet Bayramımız ulusal bayram ilan edilerek devlet adına sadece o gün tören yapılması karar bağlandı.

Bu kutlamalar arsında Cumhuriyetimizin 10. yıl dönemi kutlamalarını unutulmamalıdır. Genç Türkiye Cumhuriyetinin kalkınma başarıları çok güzel bir organizasyonla hem Türk milletine hem de tüm dünyaya görkemli bir şekilde duyurulmuştur. Bu kutlamalar sırasında Atatürk Nutuk’u okumuş ve 10. yıl marşı bestelenmiştir. Her ne kadar 2020 yılı ve bize getirdiği pandemi etkisi (!) bu seneki kutlamalara gölge düşürse de, umuyorum ki 100. yıl kutlamaları en az 10. yıl kadar görkemli olacaktır.

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: