Bugün sizden gelen bir mesajla açtım gözümü. İnşaat Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi bir takipçimin bir mesajıydı bu. Bu takipçimin çevresindeki insanlar İnşaat Mühendisliği mesleğinin bittiğini söylüyor ve bölüm değiştirmesi için baskı yapıyorlarmış. Bölüm değiştirip değiştirmemek konusunda fikrimi soruyordu mesajında. İnşaat Mühendisliği mesleği gerçekten bitti mi?

Yazıma geçmeden önce facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.  . Ayrıca bloguma abone olursanız yeni yazılarımdan ilk siz haberdar olursunuz.

Mesaj atan genç takipçime memur olursan çok daha iyi kazanırsınız neden inşaat mühendisliğinde vakit harcıyorsun gibi saçma bir argümanla ayrıca saldırmışlar. İnşaat Mühendisliği okuyarak da memur olabilirsiniz, kamuda çalışan inşaat mühendisi maaşları için şu yazımı okuyabilirsiniz.

Türkiye’de İnşaat Mühendisliği

İnşaat Mühendisliği - şantiye hayatı
Standart Şantiye – Photo by PhotoMIX Company from Pexels

Yazının başında sorduğum sorunun yanıtı net , Kesinlikle bu meslek bitmedi, ve insanların barınma ihtiyacı ortadan kalkmadığı sürece de bitmeyecek. Türkiye’deki yalnış politikalar nedeniyle inşaat endüstrisi kötü durumda olabilir. Bu sorunun bu şekilde devam edeceği anlamına gelmez. İnşaat endüstrisi diğer endüstriler gibi bazen altın yılları yaşamakta bazen de dibi görmelte. Şuanda dibi gördüğü hepimizin bilgisi dahilinde ama bu ancak bir kaç sene sürecektir.

İnşaat endüstrisi Türkiye ekonomisinin lokomatifidir ve teknolojik bir devrim yapmadığımız sürece böyle olmaya devam edecektir. Halen Türkiye’nin yapması gereken yollar, köprüler, hastaneler ve havaalanları mevcut ve ülkemizin deprem bögesinde olduğu bir gerçek. Birçok binanın yenilenmesi ve depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor. Bu saydığım nedenlerden dolayı inşaat endüstrisinin ölmesi mümkün değil.

Umarım gelecekte Türkiye inşaat sektörü için doğru politikaları geliştirerek ekonomimize katma değer sağlayacak altyapı projeleri ve endüstriyel projelerini rant projelerine tercih edecektir.

Mesleğin Avantajları

Elbette kendi deneyimlerimden yola çıkarak bu mesleğin avantajlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu meslekte Türkiye’de popüler beyaz yakalı hayatını yaşamak zorunda kalmazsınız. Kimse sizi takım elbise giymeye kravat takmaya zorlamaz. Elbette mantıklı olduktan sonra İstediğinizi giyer ve isterseniz hayatınızı kot pantolonla geçirirsiniz. Hayatında hiç takım elbise satın almamış birçok inşaat mühendisi ile tanıştım şuana kadar.

Bir ofise tıkılıp kalmazsınız, birçok şantiyede gününüzün büyük bölümü açık havada geçer. Yani güneşi görmeden yaşamak durumu sizin için geçerli olmaz.

Türkiye’nin beyazyakalılarına kıyasla burnu havada bir insan olamazsınız. İnşaat piyasasında işçilerle, ustalarda vaktinizi geçirir, yemeğinizi paylaşırsınız. Toplumdaki tüm bireylere mevkisine bakmadan saygılı olmayı öğrenirsiniz.

Tüm dünyada inşaat aynı şekilde yapılır bu diplomaya sahip olduğunuzda her ülkede yaşabilir ve çalışabilirsiniz. Alfabesi, dili, standartı farkı olsa bile proje projedir. Çizimleri anlarsınız ve projeyi okursunuz. Benim bu konudaki deneyimim için buyrun yazıma.

Seçeceğiniz kariyere göre o şehir senin bu ülke benim gezebilirsiniz. İsterseniz 2-3 senelik projelerde bir şehri özümser yaşama deneyimini yaşarsınız. Artık yeter dediğinizde ise her zaman başka bir şehirde başka bir proje sizi bekliyordur.

Her zaman öğrenmeye devam edersiniz. Her şantiye bir öncekinden çok farklıdır. Çalıştığınız işin oluşumunu çok yakından takip edersiniz ve bir çok detayı hatırlarsınız. Benim gibi şanslılardansanız bir köprünün üstünden geçerken, yada bir havaalanından uçarken o projeye katkılarınızı hatırlar kendi kendinize gururlanırsınız. Eğer aile kurmaya becerirseniz Torunlarınıza anlatacağınız bir çok hikaye biriktirisiniz. Ayrıca onların dede sen gençken ne yaptın soruna yanıt olarak gösterebileceğiniz binalar, köprüler, yollar ve havaalanlarınız olur.

Kısaca belki herkese göre değildir İnşaat Mühendisliği ama severseniz ve şantiyenin tozunu birkez yutarsanız ondan ayrılmakta bir o kadar zordur.

1 Comment

  1. Pingback: 2020 Üniversite Kontejanları - Gezgin Şantiyeci - Hangi Okulu Seçmeliyim?

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: