Öğrenciler için beklenen an geldi. YKS dönemi bitti ve tercih dönemi başaldı. 2020 Üniversite Kontejanları ösymin tercih klavunuzu yayınlamasıyla açığa çıkmış oldu.

Yazıma başlamadan önce size tekrar hatırlamak isterim facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.

2020 Üniversite Kontejanları - Mezuniyet Fotoğrafı
Mezuniyet Fotoğrafı

Daha önceki İnşaat Mühendisliği Programları Asgari Başarı Sıralaması yazımda bu meslekle ilgili görüşlerimi belirtmiş ve İMO’nun başlattığı kampanyayı desteklemiştim YÖK bu kampanyayı dikkate almasa da en azından İnşaat Mühendisliği kontejanlarını azalttı. Bu yeterli olmasa da gelişme gelişmedir. Tercih döneminde olan ve karar vermeye çalışan öğrencilere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu konularada bir çok yazı yazdım ve birden fazla video yayınladım İnşaat Mühendisliği tercihi yapacaksınız mesleğin avantajlarını şu yazıdan, 2020 maaş durumunu şu yazıdan görebilirsiniz. İnşaat mühendisliği bölümünü okumanız durumunda göreceğiniz dersleri ve sonrasında çalışabileceğiniz alanları anlatan videomu da buraya bırakıyorum.

İnşaat Mühendisi Ne İş Yapar?

2020 Üniversite Kontejanları – Hangi Üniversiteyi Seçmeliyim?

YKS maratonundan henüz çıkmış ve öğrencilereden gelen sorular genelde aynı. Şu üniversite nasıldır? Hangi üniversiteyi seçmeleyim? Hangi bölüm daha iyi? Gelin ilk olarak ÖSYM nin açıkladığı 2020 Üniversite Kontejanları bu sene nasıl dağılmış onlara genel olarak bakalım.

Türkiye de 2020 yılı için tüm üniversitelerde toplam kontejan sayıları klavuza göre şu şekilde.

  • Mühendislik Fakültesi : 71244
  • İlahiyat-İslami Bilimler Fakülteleri : 19353
  • Tıp Fakültesi : 16448
  • Hemşirelik Fakültesi : 16239
  • Hukuk Fakültesi : 16327
  • Mimarlık Fakültesi : 7985
  • Diş Hekimliği Fakültesi : 7752
  • Ziraat-Tarım ve Doğa Bilimleri : 6467
  • Eczacılık Fakültesi : 3893

2020 Üniversite Kontejanları ortada bu rakamlara bakarak gelecekte mezun olduğunuzda nasıl bir tercih yaparsanız iş bulma konusunda nasıl bir rekabetle karşılacağınızı anlayabilirsiniz. Kısaca seçmek istediğiniz mesleğin Türkiye’deki aktif toplam kişi saysını kısa bir google araştırması yaparak bulabilir ve üniversite yıllarınız minumum 4 sene süreceğini varsayarak bu kontejanları 4 ile çarpabilirsiniz. Mesleğin şu andaki işsiz sayısını da google da bulabilir ve kariyer netteki meslekle alakalı iş ilanlarına oranlayabilirsiniz. Bunları tercihlerinizi şekillendirmeden önce yaparsanız geleceğin potansiyel işsizlerinden biri olmaktan kurtulmuş olursunuz.

YÖK’te yetkililer şu paylaştığım listeye bakarak ülkemizin 71 bin mühendise veya 19 bin ilahiyat fakültesi mezununa ihtiyacı olmadıklarını anlayabilmeliydiler bence. Ülkemizin bu mükemmel eğitim anlayışıyla ve 2020 Üniversite Kontejanları belirlemedeki üstün öngörüsüyle geleceğe umutla bakabilmek için fark yaratmanız gerekiyor.

Okul Seçimi…

Bu rakamlara rağmen halen mühendislik tercihi yapacaksanız. Tercih edeceğiniz okulu iyi değerlendirin. Gideceğiniz okulun alanında çok iyi labaratuarları ve mümkünse bir tekno kenti olsun. Aynı zamanda akedemik kadroaya göz gezdirin, hocaların kalifikasyonlarını yayınlarını inceyin. Bu hocaların refesansları sizin ilerideki hayatınızda akemedik kariyerinizde etkili olacaktır. Bu hocaların bağlantıları sizin iş bulmanızda da yardımcı olabilir.

Ayrıca okulunuzun bir kampüsü olmasına özen gösterin, liseden bozma okullarda vakit geçirmeyin. Okuyacağınız şehrin okuduğun endüstri bazında olanaklarını araştırın. Bu olanaklar size ileride staj ve iş olarak geri dönecektir. Umarım bu bilgiler size yardımcı olur.

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: