2020 yılı için YKS Sınav sonuçları açıklandı, bir çok öğrenci tercih derdine düştü. Bu sırada YÖK’ten inşaat mühendisliği terciği yapmayı planlayan öğrencileri ilgilendiren bir haber geldi. Ama TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’na bağlı Şubeler tarafından Haziran ayında “İnşaat Mühendisliği Programları Asgari Başarı Sıralaması 50.000 Olsun. Kontenjanlar Azaltılsın.” sloganıyla başlatılan imza kampanyasını YÖK maalesef dikkate almadı.

İnşaat Mühendisliği Programları Asgari Başarı Sıralaması
İnşaat Mühendisliği – Photo by ThisIsEngineering from Pexels

Yazıma başlamadan önce size tekrar hatırlamak isterim facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.

Sizlerle daha önce paylaştığım bir çok yazıda inşaat piyasanın giderek daha kötüye gittiğinden ve biz inşaat mühendislerine verilen değerin giderek azaldığından bahsetmiştim. Şu yazımda bir ODTÜ mezunun halini okuyabilirsiniz.

İnşaat piyasındaki bu durumun bu kadar açıkca ortada olmasına rağmen ve bu imza kampayına 26439 imza verilmesine rağmen YÖK’ün bu isteği dikkate almadı. Sadece İnşaat Mühendisliği bölümü kontenjanlarını 12 bin 70’ten 8 bin 271’e düşürmesi maalesef günümüzün şartları ile örtüşmemekte. Kontejan düşüşü iyi bir haber gibi görünse de 2019 YKS sınavı sonrasında, ek yerleştirme öncesi boş kalan inşaat mühendisliği kontejanı 5278 idi. Görüldüğü gibi azaltılan kontejan miktarı geçen sene boş kalan kontejandan bile daha az.

Neden İnşaat Mühendisliği Programları Asgari Başarı Sıralaması ?

Artık devletimiz inşaat mühendisiği mesleğinin tıp, hukuk, diş hekimliği, eczacılık meslekleri kadar önemli olduğunu anlamak zorunda. Bu meslekte yapılacak hatalar başarı sınırlaması getirilen diğer meseleklerde yapılan hatalar kadar insanların hayatını etkilemekte. Bu nedenle nitelikli inşaat mühendisliği eğitimi için İnşaat Mühendisliği Programları Asgari Başarı Sıralaması getirilmesi gerekiyor. Ayrıca nitelikli eğitim kriterlerini sağlayamayan programların kapatılması şart.

Yeterli derecede akademik kadrosu ve belki labaratuarı bile bulunmayan okullardan mezun olan inşaat mühendisleri mezun olduklarındaki bilgi birikimi ile mesleğe saygı duyulmamasını sağlıyorlar. Sadece bu nedenle bir çok işveren gözünde inşaat mühendilerinin değerini olduğundan çok aşağılarada.

Bu kadar çok okulda inşaat mühendisliği eğitimin kalitesine bakılmaksızın inşaat mühendisliği programının açılması ve okullara girişte başarı sıralamasının olmaması 2030-40 yılında tasarlanacak binaların, yolların veya barajların insan hayatı için tehlike oluşturmasına davetiye çıkarıyor. Umarım YÖK biran önce bu hatayı düzeltme yoluna gider.

1 Comment

  1. Pingback: 2020 Üniversite Kontejanları - Gezgin Şantiyeci

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: