2020 yılından bu edit ile 2012 yılında yazdığım bu yazının girişini değiştirmek zorunda kaldım. Çünkü bu bölümde yazanlar geçerliliğini yitirmiş durumdaydı ama bu bülüm dışında yazım güncelliğini koruyor. 2012 yılındaki benden size tavsiyeler buyrun bakalım ne düşünüyorsunuz?


Bugün tarzımın dışına çıkıp deneyimlerim ( otuz yıldan bahsetmiyorum elbette sadece yedi yıl) ve bana kazandırıp kaybettirdikleri hakkında yazmak istiyorum. Günlük hayat tadından uzaklaşıp biraz daha genelleme yapalım bakalım ne kadar başarılı olabileceğiz.

Yazıma geçmeden önce facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Ayrıca bloguma abone olursanız yeni yazılarımdan ilk siz haberdar olursunuz.

İnşaat Mühendisi Nedir?

Peki nedir en basit tanımıyla inşaat mühendisliği? Sizi duyar gibiyim, optimim maliyetler, kaliteden, güvenlikten bahsediyorsunuz. Ben tam olarak onu sormuyorum aslında, kitaplarda yazanlardan çok gerçekte ne olduğu önemli. okulu bitirdikten sonra ilk yılınızda projerini anlayabildiğinizi ve işi bildiğinizi ustalara ve formenlere gösterebilme çabasıdır inşaat mühendisliği meslektaşlarım için belkide, aynı zamanda zorunluluk/zarar oranıdır belki işverenler için. Yeni mezun inşaat mühendisi şantiyedeki ilk gününde sudan çıkmış balık gibidir aslında. Teknik olarak kendini çok yeterli görür ama o teknik bilgi ile şantiyede karşına çıkanın hiç bir alakası yoktur. Örneğin Temel mühendisliği dersinde mühendisimiz temeli nasıl dizayn edeceğini öğrenmiştir, ama şantiyede o temeli inşaa etmek için kaç işçiye ihtiyacı olduğunu , bu işi becebilmek için hangi kazı makinelerini ne kadar saat kullanacağını bilmiyordur örneğin.

İşin sırasını az çok tahmin etsede işin nasıl yapılacağını kaç gün süreceğini bilemez ayrıca aynı anda kendisini küçük gören usta ve formenlerin sınav niteliğinde soruları ile karşılaşır, bu arkadaşlar kendilerinin mühendisten üstün olduğunu gösterme çabasındadır, gidip üniversite bitirmemiştir ama yıllarını bu işe vermiştir. Mühendis ise bitirdiği üniversiteye güvenir ve karşısındaki formenin /ustanın bilgi yoksunu olduğu kanısdadır. Üniversitedeki hocaları ona teknik bilgiler yüklemiştir ancak gerçek hayatta işe yaracak tavsiyeler bölümünü es geçmiştir maalesef. Bu sürtüşmeler üstünlük çabalı yeni mezun mühendisimiz tarafından fark edilene kadar bu şekilde sürüp gider.

Deneyim Sonrası Değişme.

Yeni mezun mühendisimizi bu ayrımı fark ettiği anda bir dönemeçtedir aslında, kimisi bu dönemeç sonunda gerisin geri dönerek işçilerinden ve ustalarından öç almak istemektedir çünkü, bu sırada işini de biraz olsun öğrenmiştir. Altında çalışanlara türlü eziyetler planlar tatsızlık çıkartır henüz çok genç olduğundan fazla bağırıp çağıramaz belki ama bu yeteneğini de ileride geliştirecek ve onun için çalışanları canından bezdirecek seviyeye ulaşacaktır. Diğer grup ise bunu avantaj olarak kullanmak yolunu seçer, o ana kadar kendisi ile dalga geçen ustalarından birşeyler öğrenmeye çalışır bir şekilde ustaların deneyimlerene saygı gösterir ama aynı şekilde otoritesini de kurar. Altında çalışanların da ona saygı göstermesini sağlar. Bu dakikadan sonra kendini geliştirmek için harcadığı çabalar ileride en büyük deneyimi olacaktır aslında.

Peki Ben Neler Yaşadım?

Benim mühendislik hayatımda bu şekilde başlayacaktı aslında ama nedense vazgeçti bu şekide başladıktan kısa bir süre sonra….

Aslında herşey sıradandı. Staj yaparken yerden 4 metre yüksekteki tabliyenin betonunu dökecektik. Ben okulda öğrendiğim üzere her mikserden slamp alınması için tutturdum. Elemanlar ilk kamyon için bunu uygulasarda 12 mikser için bunu yapmak istemediler ve doğal olarak stajeri dinlemediler ama ben işi bu şekilde yapmak konusunda itiraz ederek slap alma işini kendim yapmaya çalıştım. Beceremedim mikserler uzun süre beklemeye başladı. Hava da sıcaktı. Beton sıcaklığı iyice artınca işi durdurdum. Bu sırada ustalar üstüme yürümeye başladılar ve tabliyeden aşağı atlayarak kaçabildim anca. Sonrasında stajım boyunca sahaya tek başıma çıkamadım.

Okulumu bitirdikten sonra, daha öncede bahsettiğim gibi Muğla’nın Kıyıkışlacık köyünde bir işe girdim ince işler mühendisi olarak ama şirket bir ay sonra battı. Olur böyle şeyler, takma kafana vb şeklinde tavsiyeler verdi büyüklerim. Evime yani İzmir’e geri döndüm.

Eninde sonunda İzmir’de bir işe girdim ama orada patronumun davranışı ve birazda şans beni yurt dışına yöneltmiş oldu. Türkiye’deki deneyimlerimi şu yazımdan okuyabilirsiniz. Sonrada anlatmakta olduğum sıra dışı deneyim ile yüzleştim. Bu yüzleşme ve sonrasında olanlar hakkında yazılarım devam ediyor. Bugün için kalıplarım dışına çıkarak kişisel gözlemleremi dayanarak bazı önerilerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Yurt Dışındaki Şantiyelerde Kariyer Hedefleyen Arkadaşlara Tavsiyeler

Bu konuda söylenecek elbetteki çok şey var ve bu işi elbette en iyi bilen ik uzmanları, ama kendimce aşağıdaki başlıklara dikkat etmenizi tavsiye ediyorum. ( 2020 yılından gelen edit : Türkiye’deki İK uzmanlarının hiçbişey bildiği yok )

2020 yılındaki Tavsiyelerim İçin Bu Videoyu İzleyebilirsiniz.

Özgeçmişiniz…

Arkadaşlar özgeçmişinizi reklamınız gibi düşünün, insanlar sizin hakkınızda ancak burada yazılanlara bakarak bilgi sahibi olacaklar. Başvurduğunuz işe, başvuru sayısı genel olarak çok fazla olacağı için reklamınız ile işvereni ikna etmek belki sadece 30 saniye kadar süreniz olacak. Bu süre içinde işveren veya insankaynakları uzmanı sizin cv nizi okumaya devam edecek yada bir köşeye fırlatarak sonraki adaya geçecek. Müstakbel işvereninizi etkilemelisiniz. Peki ama nasıl? Reklamınız göze hoş gelsin, düzenli olsun, cvnizi başladığınız yazı karakteri ile tamamlayın, ara başlıklara ve ana başlığa özen gösterin.

Kanımca en çok yapılan yalnışlardan biri de  görev tanımı ve açıklaması. Şu şekide cvler ile çok karşılaşıyorum.

Egitim

2000-2005 Kocaeli Universitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Deneyimler

2005 Umuttepe Yerleşkesi İnşaatı / Şantiye Şefi

2006 Villa inşaatı / Şantiye Şefi

Arkadaşım kim seni mezun olur olmaz şantiye şefi yaptı, neden yaptı? Projenin detayları neydi? Ne büyüklükte idi? Tam olarak şirkete ne katkı sağladığınız? Hangi başarılara ulaştınız?

İşverenin size ulaşabileceği telefon numaraları belirtin ve ulaşılabilir olun. Özellikle genç arkadaşlar cv lerinde bir telefon numarası veriyolar ama o telefon numarasını saatlerce aramanıza rağmen ulaşamamanız olası. Kısacası ulaşılabilir olun.

Yabancı Dil

Arkadaşlar hiç yabancı dil bilmeden yurt dışında çalışmak istiyorlar. İyide arkadaşlar şirket sizin için tercüman istihdam etmek zorunda mı? Yabancı dili çok iyi bilmeniz gerekmiyor, kendinizi ifade edin yeter. Tabi kontrat grubunda çalışmak gibi niyetiniz yok ise. Kontrat grubu yazışmalar ve okuduğunu doğru şekilde anlamayı geerktirir. ( 2020 yılından gelen edit: Maalsef artık ingilizceyi mükemmel derecede bilmelisiniz, üstüne bir dil daha bilmelisiniz.)

Kendine Güven!

Yaptığım mülakatlarda iş arayan yeni mezun arkadaşlardan şu şekilde tepkiler aldım.

Acaba ben bu işi becerebilir miyim? Bunu bana soran arkadaş şansını ister istemez kaybetti, güven vermiyor.

Ben daha önce yurt dışında hiç çalışmadım, korktum biraz açıkçası…  Bu arkadaşta maalesef elendi kendine güvenmiyor. Arkadaşlar kendinize güvenin yapabileceğinize inandığınız işe başvurun mülakat sırasında olumsuz cümleler kurmayın.

Ne İstediğinizi Bilin… Son Tavsiyeler

Mühendisle çıkmak için 10 neden - Tavsiyeler
Mühendisle çıkmak için 10 neden – Tavsiyeler

Mülakatlarım sırasında bir arkadaş inşaat mühendisi olarak yeni mezun olduğunu ama babasının çantacısınında çalışacağını söyledi. Ama alacağı maaşa göre kararını değiştirebileceğini ekledi sözlerine.( Bende teşşekür ettim doğal olarak) Bir başkası ise 3 ay içinde KPSS sınavının yapılacağını o sıvandan sonra müsait olacağını belirtti. Arkadaşlar genel olarak ne istediğimizi bilmiyoruz. Bunu geliştirmemiz gerekiyor , yukarıda bahsettiğim arkadaşlar verilen ilana başvurdular ama neden başvurduklarını kendileri de bilmiyorlar…

Yazmayı istediğim tavsiyeler bu şekilde sürüp gidecek iki bölüme ayıralım. Yoksa okuması çok sıkıcı olacak. Bir sonraki bölümde görüşürüz. Yazımın devamını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: