Tavsiyeler yazımın birinci bölümünü okumak için tıklayın. Sizden gelen istekler doğrultusunda tavsiyeler yazımın ikinci bölümüne buyrun….


Yazıma geçmeden önce facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Ayrıca bloguma abone olursanız yeni yazılarımdan ilk siz haberdar olursunuz.

Networking

Arkadaşlar kesinlikle ilk aldığınız teklife balıklama atlamayın.Teklif aldığınız firmayı yeterince araştırın. Şirketin web sitesi size bir fikir verecektir elbetteki, ama bu yeterli değil, muhakkak sosyal medyayı kullanın. Özellikle Linkedin de kesinlike o firmada çalışan birisini bulacaksanızdır. En azından bir e-mail gönderin kendinizi tanıtın, durumu anlatıp yardım isteyin. Mümkün olduğu kadar çok kişiye ulaşmaya çalışın. Ayrıca bu kişilere ulaşmanın kontak kurmanın sizin Networkunuzu geliştirdiğini  unutmayın, ne kadar çok kişiye ulaşırsanız o kadar şanlı olacağınız artık her biriniz tarafından bilinen bir gerçek.

Nasıl Bir Eleman Aranıyor?

İlanlarda hepimiz görüyoruz, 2-5 sene deneyimli, ODTÜ, İTÜ, BÜ mezunu , çok iyi derecede ingilizce bilen, esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilecek, yurt içi ve dışı seyehat engeli olmayan, yetiştirmek üzere genç inşaat mühendisi aranıyor. Peki meali nedir bunun, “2-5 sene deneyimli,” biraz bişeyler bilsin herşeyi biz mi öğretecez”, “ODTÜ, İTÜ, BÜ mezunu” ben internet sitemde kadromdaki mühendisler bahsedilen üniversitelerden mezun olmuştur diye caka satacağım. “çok iyi derecede ingilizce bilen” Şirkette bir sürü ingilizce bilmeyen eleman var, birilerinin tercüman olması lazım bide tercüman mı tutalım?, “esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilecek” bende çalışma saatleri bitmez arkadaş, o kadar para veriyoruz eşek gibi çalışacak tabi, ben hafta sonu akşam 7-8 anlamam, “yurt içi ve dışı seyehat engeli olmayan” belli olmaz belki” acayip biyerde iş alırız gitmek istemez baştan anlaşalım. “yetiştirmek üzere genç inşaat mühendisi aranıyor” bu arada adama herşeyi biz öğretecez birde para verecez öyle mi? Ahmet ustanın aldığı maaşın biraz altını verin ki Ahmet Ustaya ayıp olmasın.

Diğer ilan detaylarından da bahsederdim ama Sayın Pakman yeterince bahsetmiş açın okuyun. Onun belirtiği tavsiyeler de çok değerli. Buyrun.

Herşey tamam iş ilanına başvurdunuz mülakata davet edildiniz , firmayı muhakkak araştırın gideceğiniz şantiyeden birilerine , facebook  yada linkedin kullanarak ulaşmaya çalışın bilgi edinin ki süprizlerle karşılaşmayın. Mülakat sırasında sordukları soruları cevapladıktan sonra muhakkak kafanıza takılan soruları sorun firma yetkilisine, maaş konusuna çok takılmayın eğer yeterince deneyimli değilseniz fakat maaşları her ayın sonunda alıp almayacağınızı kesin sorun işverene, ben şahsen yerinizde olsam maaşımın 2-3 ay içeride tutulup sonra ödenmesini asla kabul etmezdim, neden benim paramın kullanımı firmaya vereyim ki, ama bu durumda siz karar verin çünkü bir çok firma bu şekilde çalışıyor yurt dışında. Çalışma izni (yasalara uygun olmayan şekilde çalışmayın) ve yıllık izin konusunu, şantiye ortamında kalacağınız yerin ve yemeğin şartlarını muhakkak öğrenin mümkünse kontratınıza yazdırın. Mutlaka bir kontratınız olsun tamam diyip gitmeyin.

Yurt Dışına Çıktınız. Yeni Tavsiyeler

2020 yılındaki Tavsiyelerim için Bu videoyu izyebilirsiniz!

Arkadaşlar açın gözlerinizi çevrenizi ve firmanızı tanıyın. Maaşlarda bir sıkıntı var mı öğrenin, 7-8 ay çalışıp hiç maaş alamayan insanlar tanıdım bu sektörde, kimse zevk için çalışmıyor unutmayın.

Uzmanlaşın

Şatniyelerde en fazla karşılaşacağınız tipler ne iş olsa yaparım abi tanımına uyan tiplerdir, bu arkadaşlardan genelde pek birşey olmaz. Ne uzarlar ne kısalırlar, 50 yaşına gelip halen teknik ofis mühendisi yada saha mühendisi olarak çalışan örneklerini görürsünüz şantiyelerde. Ağızları çok laf yapar her konuda birşeyler bilirler ama hiçbirşeyin uzmanı değillerdir. Kesinlikle bunlardan olmayın, yaptığınız işi ciddiye alın en iyi siz bilin ve işinizi muhakkak takip edin.

Her Zaman Daha İyisini İsteyin!

Mükemmeliyetçi olmaz genelde ruhsal açıdan sorun yaratır, hiçbirşeyi beğenmezsiniz ama işinizde bunu uygulayın. Yaptığınız işi hızlı yapın ama muhakkak 2-3 kez kontrol edin. Kendinizi geliştirmeye çalışın daha iyisini yapmaya çalışın. İnsanlarla konuşun fikirlerini alın mutlaka

Öğrenmek İçin Daha Fazla Çalışmak Gerekiyorsa Elinizden Geleni Yapın.

Arkadaşlar her işin ücreti para olmaz, bazen saatlerce çalışmanızın karşılığı bir işin kolay yolunu öğrenmek olabilir. Yada saatlerce çalışmanız karşılığında bir bilgisayar programını çok iyi derece öğrenebilrsiniz. Değerini bilin şikayet etmeyin.

Yaptığınız İşin En İyisi Siz Olun!

Bunu mutlaka başarın, her zaman en iyisi yada en iyilerinden biri olmaya çalışın. Sadece Türkiye’de değil dünyada bu seviyeye ulaşın. Örneğin uzmanı olduğunuz inşaat işinde Steel Structural Superintendent arandığı zaman akla gelen 4-5 isimden biri siz olun. Bunu başardığınızda aşağıdaki tavsiyeler sizin için çok önemli olacak aklınızdan çıkarmayın.

.

1-Yetenekleriniz Kıymetini Bilin ve Onları Değerinden Aşağı Kimsenin Kullanmasına İzin Vermeyin.

Arkadaşlar vereceğiniz hizmetin ücretinin bir alt limiti mutlaka olsun bu limitin aşağısında ücret tekliflerin değerlendirmeyin bile, merak etmeyin siz artık en iyilerden birisiniz 2-3 ay işsiz kalsanızda istediğiniz seviyede bir iş elbet bulacaksınız. Belirlediğiniz limitin altında bulduğunuz işlerde mutlu olamazsınız unutmayın.

2-Kendinize Saygınız Olsun! Kendi Kurallarınızı Kendiniz Koyun.

Erkenden işinizin başında olun, çok acil durum olmadıktan sonra izin almamaya ve mesai saatlerinden iş yerinden ayrılmamaya özen gösterin. Yemek saatinde iş konuşmayın, mesai saatlerin dışında gelen aramalara cevap verin fakat durum hakikaten acil değilse yanıtınız yarın görüşürüz şeklinde olsun.

3-Her İşe Atlamayın Seçici Olun.

Diyelimki kariyeriniz boyunca otoyol inşaatında çalıştınız ama size hatane inşaatından bir teklif geldi, teklifi iyi düşünün artılarını eksilerini bir kenara yazın, elbette kabul edip etmemek sizin elinizde ama dediğim gibi iyi değerlendirin bu işin profesyonel olduğunuz alana ters etkisi olabilir, özgeçmişinizde özellikle yabancı firmalar için kötü not olabilir unutmayın.

4-Hobi Edinin.

Örneğin fotoğraf çekin, yada spor yapın. Şantiyelerinizde veya kaldığınız yerlerde her zaman medeniyet olmayabilir unutmayın! kendi kendizini oyalayacak bir hobiniz mutlaka olsun.

5-Fark Yaratın.

Hedefiniz Her Zaman Bugün Nasıl Bir Fark Yaratabilirim Olmalı.

Arkadaşlar bunu bir şekilde yapın ve bunu yaptığınızı herkese hissettirin , ve özgeçmişinizde bu farkları mutlaka belirtin. (Bakın amcalar fark yaratmışlar.)

Emeğinizin Karşılığını Mutlaka İsteyin.

Pazar çalışması ve fazla mesai yapmamaya çalışın. İşinizi iş saatlerinde bitirin fakat mecbur edilirseniz bunu mutlaka ücretlendirin.Çekinmeyin kimse zevk için çalışmıyor unutmayın işverenenizden daha zengin değilsiniz.

Son Tavsiyeler!

Kontrat imzalarken çok dikkatli olun, her sorunu öngörmeye çalışın, ve herşeyi kontratınızda yazılı hale getirin, anlaşmazlık durumunda kontratınızdan başka yardımcınız olmadığını unutmayın.

Ayrıca yüksek pozisyonlara geldikçe geçtiğiniz evreleri unutmayın, çalışanlarınıza adil olun.

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: