Governor Malcolm Wilson Tappan Zee Köprüsü 1955 yılında yapılan New York eyaletindeki konsol köprülerden biriydi. 1952 yılında inaatına başlanan bu köprü Hudson Nehrinin en geniş olduğu noktadaki iki kara parçasını birleştiriyordu. Midtown Manhattan’dan 25 mil (40km ) uzakta olan bu köprü Tarrytown ile Nyack’ı birbirine bağlıyordu.

Yazıma geçmeden önce facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Ayrıca Amerika’da geçirdiğim günler ve Amerika hakkındakı yazılarım için tıklayın. Bloguma abone olursanız yeni yazılarımdan ilk siz haberdar olursunuz. 

15 Aralık 1955’te açıldığında New York şehrinin kuzeyinde yaşayanlar için Hudson nehrini geçmek adına en önemli alternatiflerden biriydi.Bu köprü ve benim de yapımına dail olduğum yenilenmiş köprü New York eyaletinin en uzun köprüsü. Toplam uzunluğu 4881 metre olan bu köprünün konsol uzungu 369 metre, sudan yüksekliği ise 42 metre idi. Köprüye 1994 yılında eski valinin adı verilsede Tappan Zee Köprüsü ismi kullanılmaya devam edildi.

Tappan Zee Köprüsü
Eski ve Yeni Köprü Bir arada

Tappan Zee Köprüsü – Politik Sorunlar

Bu köprü yapılışı öncesinde bir çok politik problem ile karşılatı. Port Authority of New York and New Jersey kendine ait bir köprü yapmak istiyordu ama o zamanın valisi weschester bölgesinin trafiğini ve otoyollarını birbirini bağlamak niyetindeydi. PANYNJ kendi bögesinde olan bütün köprü ve tünellerin gelirini kendi kasasına koymak istiyordu. Bu sayede New York State Thruway Authority oluşturuldu ve PANYNJ yetki alanın dışında olan ama New York şehrine en yakın bölge köprü yapımı için belirlendi.

Bu bölge Hudson nehrinin ikinci en geniş bölgesiydi ve köprü yapımı için uygun değildi. Bu kadan geniş bir noktaya köprü yapamak inşaat maliyetini yükselti ama politik olarak gereksinimleri sağlıyordu. Emil Praeger  tarafından dizayn edilen köprünün yapımı sırasında Normandiya çıkartamasındaki sırasında uygulanan taşınabilir liman teknolojisi kullanıldı. 116976 m3 beton ve 14000 Ton inşaat çeliği ve 6000 ton yapısal çelik kullanılan bu yapı, zamanın kendi yapım sitilinde en büyük köprüsüydü.

Köprü Yenileme Projesi

ikinci dünya savaşı sonrasında oluşan durgunluğu gidermek ve Amerikan’nın çelik edüstrisini yeniden ayağa kaldırmak için 81 Milyon Dolar bütçesiyle mükemmel bir fırsat olan bu köprü 2017 yılnda ekonomik ömrünü doldurmuştu. Tasarım ömrü 50 yıl olan bu köprü açılışından 50 yıl geçmesine rağmen halen günde 40000 araç tarafından kullanılmaktaydı ve büyük bir felate davetiye çıkarıyordu. 2012 yılında ihaleye çıkan bu yenileme inşaatına en düşük maliyetle en hızlı şekilde tamamlanma garanti veren TZC costructors 3,142 milyar dolar bütçeyle ihaleyi kazanıyordu.

Benimde yapımında görev aldığım bu yeni gergin eğik askılı köprü ( kısaca asma köprü diyelim. 2017 yılında tamamladığında türünde dünyanın en geniş köprüsüydü.

Tappan Zee Köprüsü – 4 yılı 3 dakkika da anlatmak.

Ve son olarak benim çektiğim bir kaç fotoğraf.

Tappan Zee Köprüsü
Tappan Zee Gün Batımı
Eski ve Yeni Köprü

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: