Size Çelik malzemesinin ilk kez hangi yapıda kullanıldığını sorsam, sanırım hepiniz Eyfel kulesi cevabını verirsiniz, ama bilinen aksine eyfel kulesi günümüzde yaygın olarak kullanılan Çelik malzemesinin aksine demir kullanılarak inşaa edilmiş bir kapı. Bu bir yazım hatası değil yapı demek istemedim özellikle Kapı diyorum çünkü yapının kullanım amacı Fransız devriminin 100. yılını kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenenlenen Expo 1889 Paris fuarında kapı görevi görmek.

Yazıma geçmeden önce instagram hesabımdan beni takip etmeyi, facebook sayfamı şu linki tıklayarak beğenmeyi ve youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Ayrıca bloguma abone olursanız yeni yazılarımdan ilk siz haberdar olursunuz.

Eyfel Kulesi

Eyfel Kulesi - Çelik Karkas

1887-1889 yılları arasında inşaatı tamamlanan bu demir kapı, yapıldıgı tarihte dönemin sanatçılarından çok fazla eleştiri alsa da, bugünlerde dünyanın en çok biletli ziyaretçisini cezbeden anıtsal yapı özelliğini korumaktadır. 300 metre uzunluğunda ki bu yapı Paris’in en yüksek yapısıdır ve yapılıdığı dönemde Vaşington Anıtı geçerek, dünyanın en yüksek insan yapımı yapısı ünvanını ele geçirmiş ve bu ünvanı 41 yıl kadar koruduktan sonra 1930 yılında yapımı tamamlanan Chrysler binasına devretmiştir. Chrysler binası ile Empire State binasının dünyanın en yüksek binası olmak için giriştikleri rekabetini okumak için yazımı mutlaka okuyun.

New York’taki Latting gözetleme kulesinden ilham alınarak, 300 kişinin çalışması ile tamamlanan ve inşaatı sırasında yalnızca bir kişinin öldüğü bu kapıyı başka bir yazımızda detaylı inceleriz, konumuza dönersek.

Çelik Kullanımı

Elbette çelik kullanımın tarihi 4000 yıl öncesine kadar uzanıyor ama bu malzemenin yapılarda kullanılmasının bilinen sebebi 1871’deki Şikago yangını. Bu yangın sırasında keresteden yapılmıs binlerce bina yok olunca Şikago bina inşaatı kurallarını sıklaştırdı ve yanmaz malmeze kullanımını zorunlu hale getirdi. Şikagonun dikine büyüme isteği çelik karkas tekniğini doğurdu.

Çelik karkas olarak ilk kullanım kredisi Amerikan Gökdelenlerinin babası olarak bilinen bir mimara verilmekte. William Le Baron Jenney 1884 de tamamladığda 10 katlı olan sonrasında 2 kat daha eklenen Home Insurance binası gökdelenlerin atası olma özelliğini taşıyor ve çelik karkas kullanılarak yapılan binaların bilinen ilk örnegi. Bu bina aynı özelliklerdeki geleneksel kagir bir yapıya oranla 2/3 oranında daha hafifti. Bu binada çelik karkas ile birlikte betonarme malzeme de kullanılmıştı. Bundan birkaç yıl sonra tamamlanan The Rand McNally Building ise tamamen çelik kullanılarak yapılan ilk gökdelen özelliğini sahipti.

Bu yıllarda yapımı tamamlanan bir diğer ilginç bina ise Flatiron binası, ama sanırım benim en çok sevdiğim binalardan biri olan bu bina tamamen ayrı bir yazıyı hakediyor. Onun detayları için biraz beklemeniz gerekecek.

Umarım yazı çeşitliliğinden memnunsunuzdur, blogta hem hikayemi anlatmaya devam ediyorum hemde sizle bana ilginç gelen bilgileri paylaşmaya devam ediyorum. Özellikle yazmamı yada videosunu çekmemi istediğiniz bir konu varsa benimle paylaşırsanız sevinirim. Bana en hızlı şekilde instagram hesabımı kullarak ulaşabilirsiniz.

1 Comment

  1. Pingback: Özgürlük Anıtı - Gezgin Şantiyeci - Liberty Enlightening the World

Düşünceleriniz benim için önemli!

WordPress PopUp Plugin
%d blogcu bunu beğendi: